Hoppa till innehåll

Vin och sprit online

Allt om alkohol

Meny
  • Hem
  • Alkohol
  • Alkoholfritt
  • Bag-in-box
  • Blogg
  • Bubbel
  • Drinkar
  • Kontakt & samarbete
  • Tillbehör
  • Vin
Meny

Vinregionen Champagne

Publicerad den 10 september 20245 juli 2025 av Vinexperten

Norra Frankrikes vinregion

För att man ska få kalla Champagne för champagne måste det komma från vinregionen Champagne som ligger norra frankrike. Det är i det området och i Reims och Epernay som är dom stora produktionsorterna.  Annars är det inte riktig champagne. Här har det producerats champagne ända sedan 1700 talet med en metod där vinet jäser en andra gång i flaskan som gör ett högre tryck och mer bubblor.

Vinregionen Champagne producerar flera sorters champagne

När man producerar champagne får man använda sju sorters druvsorter. Dom tre huvuddruvorna är Chardonnay, pinot noir och pinot meunier och det är dom tre som används till nittionio procent.

Nedan två champagne har jag och sparar till något speciellt tillfälle så jag kan inte tala om smaken på dom. Pol Roger har en smak av röda bär, äpplen och citrus. Den har också en fyllig smak.

Vinregionen Champagne
Vinregionen Champagne

 

Att servera champagne

Precis som mousserande vin ska champagne serveras svalt. Ställ champagnen svalt i god tid innan du ska servera det. Någonstans mellan två till tre timmar innan. När du sedan öppnar flaskan och den är kall minskar risken för att det ska skumma över. Är det så att du inte hinner ställa in flaskan i kylen i förväg så är det bästa att ställa den i en metallhink som är fylld med hälften is och hälften vatten. Det brukar ta ungefär en halvtimme.

När du öppnar en champagneflaska ska du vara försiktig. Det är lika stort tryck i en flaska som i ett lastbilsdäck. Därför ska du hålla en tumme över korken när du tar bort metallgrimman. Vrid sedan flaskan till du hör ett pysande och du kan ta bort korken.

Det glas du ska använda när du serverar champagne är ett högt smalt glas på fort. Ännu bättre om du har ett tulpanformat glas då aromerna kommer fram ännu mer. Fyll glaset till max två tredjedelar för att det inte ska skumma över och för att aromerna får utrymme.

 

2 svar på “Vinregionen Champagne”

  1. Pingback: Kall Riesling - bagincookbook.se
  2. Pingback: Ekologiska rött och vitt vin från Pasqua vinlådor - bagincookbook.se

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vinlådor med tillhörande matrecept

vinbox
vinbox

 

Recept och vin på samma ställe.
Bag in Cook Book

Senaste inläggen

  • Dry Martini bianco 29 juni 2025
  • Därför brinner fler och fler för sin hälsa 26 juni 2025
  • Ett historiskt vin med kunglig arv 16 juni 2025
  • Populära longdrinks att beställa ute 16 maj 2025
  • CHAVIN Sauvignon blanc Colombard Gros manseng 10 april 2025

Arkiv

  • juni 2025
  • maj 2025
  • april 2025
  • mars 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augusti 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • maj 2024
  • april 2024
  • mars 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augusti 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • maj 2023
  • mars 2023
  • oktober 2022
  • september 2022
  • augusti 2022
  • juni 2022
  • maj 2022
  • april 2022
  • maj 2021
  • november 2020
  • oktober 2020
  • augusti 2020
  • maj 2019

Kategorier

  • Alkohol
  • Bag-in-box
  • Bubbel
  • Inlägg
  • Okategoriserade
  • Tillbehör
  • Vin
© 2025 Vin och sprit online | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema