Ekologiska grönsaker

Gula ärtor

Ärtsoppa från början till slut

Ett paket ekologiska gula ärtor är både billigt och nyttigt. Något som man förknippar dessa ärtor med är ärtsoppa. Att göra ärtsoppa från början kräver att man har tid. Man måste både lägga ärtorna i blöt i minst tolv timmar och sen när man väl börjar att göra ärtsoppan så ska den också stå upp till två timmar på spisen och  koka på svag värme.

Du kan göra annat med gula ärtor

Man behöver inte bara göra ärtsoppa på gula ärtor. Det finns en del olika recept idag som man kan hitta. Dessutom finns det en del veganska rätter ute på restaurangerna som serverar till exempel ärtbiffar. Det kan man också göra själv, men det kräver också att man lägger ärtorna i blöt i tolv timmar för att dom ska bli bra. Koktiden är ungefär en och en halv timme innan man sen smaksätter med till exempel citronskal, spiskummin, mynta och koriander. Dessa kan sen serveras med grönsaker man tycker om och någon sås.

 

gula ärtor

Hummus kan göras av gula ärtor

Humus görs ursprungligen med kikärtor, men kan göras med gula ärtor också. Det är något som slog till för något år sedan ute på restauranger och sen började man göra det hemma också. Den kommer från det arabiska köket och är ganska enkelt att göra. Planera om du ska ha det till middagen dagen efter för då kan du blötlägga ärtorna under natten och ta hand om dom dagen efter. När man sedan kokat ärtorna så mixar du ärtorna och blandar med vitlök, spiskummin, timjan och chili. Man pressar också i citron, saltar och pepprar och mixar lite till. Vill man ha lite mer sting så tillsätter man lite chiliflakes också.

Hummus kan man sedan äta till bröd, grönsaker eller sallad. Eller som ett tillbehör till fisken eller vad man nu äter.

 

gula ärtor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *