Hoppa till innehåll

Bag-in-box, vin, drinkar och alkohol

Tips, råd och recept

Meny
  • Hem
  • Alkohol
  • Alkoholfritt
  • Bag-in-box
  • Blogg
  • Bubbel
  • Drinkar
  • Kontakt & samarbete
  • Tillbehör
  • Vin
Meny

Vad är egentligen dessertvin

Publicerad den 1 november 202319 juni 2025 av Vinexperten

Dessertvin är en samlingskategori för viner som är särskilt framtagna för att avnjutas tillsammans med eller som efterrätt, ofta på grund av sin sötma och intensiva smakprofil. Det är alltså inte bara ett vin man dricker efter maten, utan ett vin som är sött, smakrikt och fylligt och som kompletterar dessertens smaker.


🍇 Vad kännetecknar dessertvin?

  • Sötma: Högre restsocker än vanliga bordsviner, vilket ger en söt smak.

  • Alkoholhalt: Varierar, men kan vara både låg och relativt hög (exempelvis portvin eller sherry).

  • Koncentration: Smakerna är ofta intensiva, med toner av torkad frukt, honung, kryddor och ibland nötighet.

  • Servering: Vanligtvis serveras dessertvin kallt eller vid rumstemperatur, i små glas eftersom det är rikt och mäktigt.


🍷 Olika typer av dessertvin

1. Naturvin-söta viner (Natural Sweet Wines)

  • Tillverkas ofta av druvor som fått torka på vinstocken eller efter skörd (t.ex. Tokaij från Ungern, Sauternes från Frankrike).

  • Exempel: Sauternes, Tokaji Aszú

2. Starka dessertviner

  • Tillsatt sprit för att stoppa jäsningen och behålla sötman, t.ex. Portvin, Madeira, Sherry (Pedro Ximénez).

  • Dessa är ofta mer alkoholstarka och komplexa.

3. Mousserande söta viner

  • Kan vara halvsöta eller söta, som Moscato d’Asti från Italien.

4. Isvin (Icewine)

  • Gjord på druvor som skördats frysta, vilket koncentrerar sötman och smakerna.

  • Populärt från Kanada och Tyskland.


🍰 Varför passar dessertvin till dessert?

  • Sötman i vinet matchar eller kompletterar sötman i efterrätten, vilket gör att varken vin eller dessert känns för dominant.

  • Syran i många dessertviner balanserar sötman och gör att smaken känns fräsch och inte klibbig.

  • Intensiva smaker från vinet kan förstärka smaker i choklad, frukt, nötter och ost.


🥂 Tips för att njuta av dessertvin

  • Servera i mindre glas, runt 8-12 cl.

  • Passa på att prova tillsammans med olika typer av dessert: choklad, fruktpaj, ostbricka eller t.o.m. vissa kryddiga desserter.

  • Var försiktig med att vinet inte ska vara mindre sött än desserten, då kan det kännas beskt.

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vinlådor med tillhörande matrecept

vinbox
vinbox

 

Recept och vin på samma ställe.
Bag in Cook Book

Senaste inläggen

  • Ett historiskt vin med kunglig arv 16 juni 2025
  • Populära longdrinks att beställa ute 16 maj 2025
  • CHAVIN Sauvignon blanc Colombard Gros manseng 10 april 2025
  • När vin möter konst – vår upplevelse hos Sip & Create 8 april 2025
  • Vad du bör veta om Syrah druvsort 22 mars 2025

Arkiv

  • juni 2025
  • maj 2025
  • april 2025
  • mars 2025
  • januari 2025
  • december 2024
  • november 2024
  • oktober 2024
  • september 2024
  • augusti 2024
  • juli 2024
  • juni 2024
  • maj 2024
  • april 2024
  • mars 2024
  • februari 2024
  • januari 2024
  • december 2023
  • november 2023
  • oktober 2023
  • september 2023
  • augusti 2023
  • juli 2023
  • juni 2023
  • maj 2023
  • december 2022
  • november 2022
  • augusti 2022
  • april 2022
  • maj 2021
  • oktober 2020
  • september 2020
  • augusti 2020
  • maj 2019

Kategorier

  • Alkohol
  • Bag-in-box
  • Bubbel
  • Inlägg
  • Okategoriserade
  • Vin
© 2025 Bag-in-box, vin, drinkar och alkohol | Drivs med Minimalistisk blogg WordPress-tema