Okategoriserade

Snart är det vår

Men du behöver mer d-vitaminer förutom det du får från solen

Vi är många som väntar på att våren ska sätta fart. Få lite sol och värme och kunna njuta av ljuset och dom långa dagarna. Om en månad, rättare sagt den 20 mars brukar man säga att det är vår för oss. Det är också den första månaden som det går att få d-vitaminer från solen. Snart är det vår, men tyvärr är vi inte där än så då får man se till att få i sig dessa vitaminer på annat sätt.

Snart är det vår

Visst kan du äta tillskott som finns att köpa både på nätet och i butiker. Du kan också äta viss mat för att få i dig d-vitaminer. Dessa d-vitaminer är nyttiga för din kropp då de bygger upp ditt immunsystem. Får du i dig för lite d-vitaminer så kan du få svagare skelett, du blir trött och musklerna blir svaga. Så se till att du åtminstone får i dig lite d-vitaminer varje dag, och max etthundra milligram om dagen.

Snart är det vår

Nedan mat innehåller d-vitaminer :

  • Fet fisk
  • Margarin
  • Mjölk
  • Ägg
  • Kött

Det finns andra ämnen som är viktiga att se till att du får i dig under våren och det är zink och c-vitaminer. Har man för låga zink-värden blir man lättare sjuk och det tar längre tid att bli frisk då immunförsvaret är svagt. För att få i sig zink ska du äta kött, mejeriprodukter, ost, fullkornsprodukter och inälvsmat. Frön är också bra som nötter och solrosfrön. Det är likadant med c-vitaminer när det gäller att bli sjuk. För att få i sig mer av dom istället för att köpa vitaminer på burk så kan du äta paprika, bokad papaya, guava och bladpersilja.

När det väl är vår

När det väl är vår så vill vi vara ute så mycket som möjligt. Att sitta ute och ta en kaffe eller lunch i vårsolen kan göra att du lätt bränner dig. Man tror inte solen tar så mycket, men den kan lätt bränna dig. Att ta på solskyddsmedel redan nu gör att du blockerar d-vitaminerna från solen så var hellre ute kortare tid i taget för att skydda din hud för att brännas. Det finns ett enkelt sätt att ta reda på om din hud kan tillverka d-vitaminer när det är sol ute. Om din skugga är kortare jämfört med hur lång du är så är solen i rätt vinkel för att du ska kunna tillverka d-vitaminer. Rätt kul test tycker jag.

Vet du att du kommer att vara ute i solen mycket från och med i april så behöver du inte äta tillskott av d-vitaminer eller tänka på att äta rätt produkter. Passa på och njut av solen i vår och sommar för tiden går tyvärr så fort och i slutet av september så kan det vara dax att tänka på det igen. Nu ska vi inte tänka så lång tid framåt då det fortfarande är under plus tio grader ute, men eftersom våren snart är här behöver vi förbereda oss så gott vi kan.

Kommer du inte att vara ute så mycket i solen under vår och sommar kan man ta en halv dos av d-vitaminer också under sommaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *