importerade
Okategoriserade

Importerade ekologiska produkter

Vissa varor kan vi inte odla i Sverige

I våra butiker finns det både varor som kommer ifrån Sverige men också varor som är importerade. Det kan till och med vara så att hälften av alla varor som vi äter är importerad. Det finns också ekologisk importerad mat som vi kan välja. Vissa varor som vi förbrukar och äter kan vi inte odla i vårt land såsom kaffebönor, kakaobönor och tropiska frukter. Det finns också frukter och grönsaker och alla dessa behöver varmare klimat för att odla så därför importerar vi dom. Det är inget konstigt då vi inte kan odla dom här, men vi kan välja vilka varor vi köper.

Många importerade produkter besprutas

Varor som vi producerar i Sverige vet vi lite mer om än dom varor som blir importerade. Här i Sverige finns det bekämpningsmedel som är förbjudna på grund av hälso- eller miljöskäl. När det gäller importerade varor så har vi inte samma inblick på vad som har använts. Dessa medel som är förbjudna här kanske är tillåtna att använda i andra länder. I vissa länder kan det till och med vara så att dom inte har samma information som vi har. Flygplan besprutar åkrarna med bekämpningsmedel och kan sprida sig utanför åkrarna och kan då skada både natur och bebyggelser. Utan att dom vet om det.

importerade

Citrusfrukter ska vi titta extra noga på. Citrusfrukter blir besprutade mycket utomlands. Var femte frukt bär rester av ett medel som också är ett nervgift och insektsbekämpningsmedel som heter klorpyrifos. Detta medel är förbjudet i Sverige sedan år 2008 men kan finnas på importerade citrusfrukter. Medlet är också förbjudet att användas inom EU sedan år 2020 så det finns mindre risk nu.

Om fler och fler hjälper till att handla importerad ekologiska produkter så hjälper vi också fler bönder i hela världen att börja odla ekologiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *