Okategoriserade

Ekologisk honung

Det är nyttigare med ekologisk honung

Brukar du köpa honung?! Om du köper ekologisk honung så vet du att den är producerad enligt regler för ekologisk honungsproduktion. Det betyder att det ska finnas föda till bina inom en radio av tre kilometer från bikupan. Honungen innehåller inte heller några farliga ämnen från bikupan eller binas mat.

Man kan använda honung till mycket mer än man tror. Först och främst används det som en smaksättning när du lagar mat, i te och andra drycker. Det som många kanske inte vet är den har en läkande effekt och kan göra din hud len eller ditt hår glänsande.

 

ekologisk honung

 

Hur kommer honungen till?

Honungsbina flyger från blommor och växter i närheten av bikupan. Där samlar dom på nektar som finns i växterna samtidigt som dom pollinerar blommorna dom “besöker”. Bina är ganska små och producerar nästan en tolftedel av en tesked honung under deras livslängd. Så för att få ihop ett kilo honung måste bina “besöka” ungefär åtta miljoner blommor. Smak och färg på honungen kommer till av dom växter som bina “besöker” och hittar nektar. Även om biodlaren tar ut ett kilo honung ur kupan så producerar bina fyra gånger mer då överflödet är för att bina i bisamhället ska ha föda.

ekologisk honung

När man är förkyld kan man äta en tesked honung ifall man är förkyld och har hosta.

Skönhet

Tycker du att din hud känns lite torr och tråkig. Då kan du ha i lite honung i ditt badvatten så blir din hud mjuk och fin. Har du dessutom uttag på kroppen kan det lindra. Du kan också göra en ansiktsmask som är fuktgivande: blanda en matsked honung med två matskedar yoghurt och två matskedar kokta, kalla havregryn. Det blir en tjock smet som du sedan har på ditt ansikte och sköljer av med vatten efter femton minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *