Okategoriserade

Ekologisk tandkräm utan sötningsmedel tack!

Historien om tänderna och vita leenden

Ecodenta Organic Line Multifunctional Toothpaste

-Fri från fluor
– Med aloe vera och matcha
– Förebygger plack

Det är inte något nytt påfund att många av oss vill bleka tänderna, och att de ska vara skinande vita och raka. Tandblekning är något som människor har ägnat sig åt i tusentals år, men med en hel del ganska äckliga metoder. De adliga och hoven hade ofta sämre tänder än de fattiga, för de åt mer socker. Till exempel sägs det att Ludvig XIV:s dåliga hälsa till stor del berodde på hans dåliga tänder. De stank fruktansvärt illa, och han fick dra ut alla tänder. En bit av gommen följde med, de samlades matrester i hålorna, och det blev en outhärdlig andedräkt.

I det forna Egypten var vita tänder ett tecken på både skönhet och välstånd. Man rengjorde tänderna genom att tugga på små mjuka pinnar, och blekte dem med en blandning av vinäger och pulvriserad pimpsten. Det var dock en ganska hård metod, för stenen slet på emaljen och om det blev sprickor kunde vinägern ta sig in och tänderna kunde ruttna. Fast deras metod låter ändå bättre än romarnas, för de blekte tänderna med gammalt urin. Och det fungerar faktiskt, för det finns ammoniak i urinen som är ett blekande ämne.

På 1800-talet var det barberaren som skötte om folks tänder, och gjorde tandblekning genom att slipa ner emaljen och lägga på salpeter syra. Det gjorde oerhört ont och gav allvarliga frätskador, och sedan även karies, men tänderna blev helt klart vitare. Nu finns det ju produkter som bleker tänderna i nästan vilken affär som helst, och trenden blir bara större. Någon modern trend är det inte, men tack och lov slipper vi urin och slipning med sten nu för tiden. Det finns många enkla och praktiska metoder som dessutom är skonsamma för tänderna, och man kan göra det när som helst hemma.

Att bleka tänderna i dag

Det finns många sätt att bleka tänderna, och det är faktiskt väldigt billigt att göra det om man gör det själv hemma. Man kan köpa tandblekningskit, tandblekningspennor, strips eller få det gjort hos tandläkaren. Men hur väljer man metod? Hur går själva blekningen till? Är det farligt? Det finns många frågor om att bleka tänderna som kan vara bra att kolla upp först, så man inte väljer en huskur som kan skada tänderna i stället för att göra nytta. Och det är viktigt att inte slipa på emaljen när man bleker tänderna.

Förr hade man inte så bra koll på varför tänderna ruttnade när man blev äldre, och det dröjde länge innan man visste att det hade med maten vi åt att göra. För 2000 år sedan trodde romerska läkare att det var en sjukdom i blodet, eller all hål i tänderna uppkom när man hade “tandmask”. De trodde att det var små insekter som gav sig på tänderna, ungefär som med hur vissa maskar ger sig på trä.

Men innan 1700-talet så hade folk faktiskt inte så mycket karies eller problem med tänderna, för det var då människor började äta socker och vitt mjöl. Innan dess var det största tandproblemet att tänderna slets av grov mat. Vi tänker ofta på människor utan tänder som någon som saknar kraft. Det är en av anledningarna till att kvinnor började måla tänderna svarta i det japanska hovet på 1100-talet, för att framstå som kraftlösa. Det var en tradition som spred sig vidare från hovet till adeln och så småningom till hela samhället, men i början av 1900-talet slutade man måla tänderna svarta. Det förekom även i Indien, där kvinnor som genom att ha målat tänderna svarta visar att de är gifta. En av anledningarna till att tandblekning är så populärt är att ett bländande vitt leende för oss i dag signalerar hälsa och välstånd, och det är enkelt att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *